Bu da dış gebelik olarak tabir edilen sürecin başlaması anlamına gelir. Dış gebelikte olsa bebeğin olup olmayacağını soran birçOkay hasta oluyor. Bu durumda yumurtanın yanlış yere yerleşmesi sonucunda ne yazık ki bebek dünyaya gelemez.
Eğer BHCG değeri >1500 ama vajinal ultrasonla gebelik kesesi görünmüyorsa dış gebelik olduğu anlaşılır. Ya da BHCG değeri 10000 mıu/ml ise
Unutmayın ki birçAlright kadın sağlıklı gebelikler ve bebekler sahibi olur. Hazır olduğunuzda, gelecekteki hamileliğinizin sağlıklı olmasını sağlamak için doktorunuzla konuşun.
Dış gebeliğe hastanın doktor kontrollerini düzenli takip etmesi, eğer aile tamamlanmışsa koruma yöntemlerini uygun şekilde uygulanması annenin olası bir ektopik gebelik tekrarını önler ve anne hayatını tehlikeye atmaktan kurtarır.
Dış gebelik pelvik muayene sırasında belirlenen sorunlar sırasında oluşan şüphe ile kan testi ve ultrason sonuçlarında anlaşılır. Bu bağlamda tek başına pelvik muayene dış gebeliği belirlemeye propertyımcı olmaz.
Dış gebelik belirtileri bazen hamilelik belirtileriyle karıştırılabilir. Ancak dış gebelikte yaşanan bazı semptomlar normal gebelikte görülenlerden farklıdır. Dış gebelik alt karın ağrısı, vajinal kanama gibi belirtilerle anlaşılabilir. Döllenmiş yumurta rahim dışında yerleştiğinde rahimdeki normal gebelikte olduğu gibi hCG üretimi gerçekleşir.
Bazı hormonel dengesizlikler veya döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi de dış gebeliğin oluşumunda rol oynayabilir.
Cinsel partner sayısını sınırlamak ve seks sırasında prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye lawnımcı olur ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltabilir.
Az önce belirttiğimiz gibi eğer embriyo rahim dışında herhangi bir yere yerleşip tutunursa dış gebelik adlandırılır. Rahim dışına yerleşen embriyo burada gelişimini sürdürmeye çalışılır. Genellikle dış gebeliklerde embriyo fallop tüplerine yerleşir. Gebeliğin var olup olmadığı gerçekleştirilecek olan testler ile doğrulanabilir.
Oluşan kanamanın bir an önce kontrol altına alınması gerekmekte olup, hasar gören fallop tüplerinin ise ya hepsi ya da bir kısmı ameliyat ile alınmak zorunda kalınır. Yapılan cerrahi girişimler açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleşebilir.
Dış gebelik her kadında görülebilecek tıbbi bir durumdur. Bu da aktif cinsel hayatı yaşayan her kadını aynı sorunla karşı karşıya dış gebelik kanda çıkar mı getirmektedir. Dış gebeliğin genel tanımı haricinde bu olayın yaşanmasına neden olan etkenler de elbette mevcuttur.
Çünkü dış gebelik normal bir gebelik değildir. Genellikle dış gebelik yaşayanlar farklı komplikasyonlar nedeniyle hayati risk altındadır. Bu doğrultuda sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen her kadının dış gebelik hakkında belirli bilgilere sahip olması gerekir.
Dış gebelik, gebeliğin five ila ten. haftaları arasında ortaya çıkar ve kendini belli eder. five haftalık dış gebelik belirtileri, karın ağrısı, vajinada kanama ve omuz ağrısı gibi belirtilerdir. Bu belirtileri yaşandığını farkın varıldığı durumda tıbbi propertyım almak önemlidir.
Yapılan iğne, dış gebeliği sonlandırıcı bir etki gösterir. Sonrasında gerekli kontrol yapılarak dış gebeliğin sonlanıp sonlanmadığına bakılır. Bazı durumlarda enjeksiyonun tekrarlanması gerekebilmektedir. Erken teşhisle başvurulamayan hastalarda ise diğer bir tedavi yöntemi olarak ameliyata başvurulabilmektedir.